Ένα κοινό θέμα που αντιμετωπίζουν μερικοί από τους πελάτες μου είναι η δυσκολία στην επικοινωνία με τον/την σύντροφό τους. Υπάρχει πολλή σύγκρουση για θέματα που αφορούν τους περισσότερους, αν όχι όλους, από εμάς – καλοκαιρινές δραστηριότητες των παιδιών, που και πότε θα πάμε διακοπές, χρόνο για την οικογένεια, χρόνο για τον εαυτό μας. Νομίζω πως καταλαβαίνεις τι εννοώ. Υπάρχει πολύς θυμός, ένταση, φωνές, και, όπως είναι αναμενόμενο, πολύς ανταγωνισμός.
Αυτό είναι ένα μοντέλο συμπεριφοράς που χρειάζεται τουλάχιστον δύο άτομα για να εξελιχθεί. Μπορεί να μοιάζει κάπως έτσι:
Άτομο Α: Για άλλη μια φορά σχεδίασες κάτι χωρίς να με ρωτήσεις. Πάντα αυτό κάνεις.
Άτομο Β: Μα σε ρώτησα και δεν απάντησες ποτέ. Ε, έπρεπε να το κάνω μόνος/η μου.
Άτομο Α (θυμώνει και υψώνει τη φωνή του): Μου συμπεριφέρεσαι σαν να μην υπάρχω˙ σαν να πρέπει απλώς να ακολουθώ. Δεν με σέβεσαι.
Άτομο Β (αρχίζει να αναστατώνεται): Τώρα αυτό που λες δεν είναι δίκαιο. Ξέρεις ότι δεν είναι έτσι και δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το σεβασμό…………
Μήπως ο παραπάνω διάλογος σου ακούγεται οικείος; Στοιχηματίζω ότι σε πολλούς από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, είναι έτσι. Όλοι έχουμε μπει σε αυτήν την παγίδα κατά καιρούς. Και αντί να ξεκαθαρίσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, κάνουμε επίθεση στον άλλον απαντώντας στα αγενή του σχόλια. Η διαφωνία κλιμακώνεται, δεν βρίσκουμε λύση και θυμώνουμε περισσότερο από πριν. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να αποφύγεις τέτοιου είδους καταστάσεις;
Χρειάζεται να σπάσεις αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς. Γιατί; Επειδή ο θυμός μπορεί να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε σωματική ή συναισθηματική βία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σου. Γιατί αν απαντήσεις στον θυμό με θυμό, μπορεί να θεωρηθείς εσύ ο/η επιθετικός/ή. Ενώ όταν απαντάς ήρεμα γίνεσαι παράδειγμα για τους άλλους.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πως μπορείς να ηρεμήσεις την κατάσταση.
- Κάνε ό,τι μπορείς για να απαντήσεις ήρεμα χρησιμοποιώντας χαμηλό τόνο φωνής και μη απειλητική γλώσσα σώματος.
- Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου για να μην τα παίρνεις όλα προσωπικά.
- Εξασκήσου στις βαθιές αναπνοές.
- Κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να δεις ποιο μπορεί να είναι το πραγματικό πρόβλημα. Είναι πολύ πιθανό ο θυμός του άλλου να μην έχει να κάνει με εσένα.
- Εφάρμοσε την ενεργητική ακρόαση και με ενσυναίσθηση αναγνώρισε τα συναισθήματα του άλλου.
- Ζήτησε συγγνώμη όταν χρειάζεται.
- Θέσε τα όριά σου. Έχεις κάθε δικαίωμα να εγκαταλείψεις τη «συζήτηση» εάν δεν αισθάνεσαι ασφαλής.
Θυμήσου, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Αν θα χορέψεις ή όχι είναι δική σου επιλογή.