«Θέλω να ζήσω μια ευτυχισμένη ζωή», μου είπε πρόσφατα μια πελάτισσά μου. «Και θα το καταφέρω, είμαι σίγουρη, όταν φύγω από αυτήν τη δουλειά και βρω καλύτερη». «Όταν τα παιδιά μου μεγαλώσουν αρκετά ώστε να έχω το χρόνο να παρακολουθήσω αυτό το μάθημα χορού που τόσο πολύ θέλω», μου είπε μια άλλη.
Σου ακούγεται γνωστό αυτό; Μήπως κάτι σου θυμίζει; Είχες ποτέ παρόμοιες σκέψεις; Μήπως έχεις πει ή έχεις σκεφτεί κάτι σαν: «Θα είμαι πολύ χαρούμενη (ήρεμη, έτοιμη, ικανοποιημένη …) όταν θα πάρω αυτή τη θέση» ή «όταν θα βρω αυτόν τον σύντροφο» ή «όταν θα αγοράσω αυτήν την καταπληκτική τσάντα» ή «όταν επιτέλους πάω διακοπές σ ’αυτό το νησί»; Εγώ πάντως το έχω πει!
Και όταν τελικά πήρες αυτό που ήθελες, όταν πράγματι πέτυχες το στόχο σου, ήσουν χαρούμενη; Ω ναι! Ήσουν ενθουσιασμένη στην αρχή! Μιλούσες σε όλους για αυτό! Θυμάσαι τι συνέβη μετά; Θυμάσαι πόσο καιρό κράτησε ο ενθουσιασμός σου; Μια εβδομάδα? Ένα μήνα? Έξι μήνες? Ένα χρόνο? Δύο χρόνια? Θα έλεγες ειλικρινά ότι ήσουν τόσο χαρούμενη όσο νόμιζες ότι θα ήσουν και ότι αυτή σου η χαρά κράτησε για πάντα;
Το έχω ζήσει αυτό και σου λέω έντιμα ότι η δική μου απάντηση είναι ένα μεγάλο, ξεκάθαρο ΟΧΙ! Θυμάμαι πόσο πολύ ήθελα να γίνω δεκτή σε ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για το μεταπτυχιακό μου και πόσο ενθουσιασμένη ήμουν όταν το πέτυχα. Μήπως αυτό με εμπόδισε από το να αισθάνομαι ή, ακόμα καλύτερα, διασφάλισε ότι δεν θα αισθάνομαι λύπη, θυμό, απογοήτευση, δυσαρέσκεια για το υπόλοιπο της ζωής μου; Φυσικά και όχι! Και πίστεψέ με, δεν υποτιμώ καθόλου ούτε τις προσπάθειές μου ούτε αυτά που έχω πετύχει.
Αυτό που δεν ήξερα τότε είναι πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Πώς είναι προγραμματισμένος να συνηθίζει πράγματα, καταστάσεις και επιτεύγματα ανεξάρτητα από το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί για να τα καταφέρουμε. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο όταν παίρνουμε επιτέλους αυτό που θέλουμε (μπορείς εδώ να συμπληρώσεις αυτό που σου ταιριάζει …) η συναισθηματική μας αντίδραση γίνεται λιγότερο έντονη, ξεθωριάζει όσο περνά ο καιρός.
“Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε χαρούμενοι άνθρωποι;” θα ρωτήσεις και με το δίκιο σου. Φυσικά και όχι! Υπάρχουν εργαλεία, διαθέσιμα κάθε στιγμή, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα 4 βήματα κατανόησης της λειτουργίας του εγκεφάλου μας:
- Συνειδητοποίησε και αναγνώρισε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.
- Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μελετήσεις πώς χρησιμοποιείς εσύ το μυαλό σου.
- Εξέτασε τις δικές σου συγκεκριμένες προκαταλήψεις με έναν μεγεθυντικό φακό γιατί είναι αυτές που επηρεάζουν την οπτική σου.
- Δούλεψε για να ξεπεράσεις αυτές τις προκαταλήψεις.
Είναι εύκολο να το κάνεις; Όχι απαραίτητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και δύσκολο. Όλα εξαρτώνται από το πόσο αφοσιωμένη – όχι απλώς πρόθυμη – είσαι να εργαστείς για να πετύχεις τις μόνιμες αλλαγές που θέλεις να δεις στη συμπεριφορά σου και στη ζωή σου.