Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι η παιδική μας ηλικία επηρεάζει την ενήλικη συμπεριφορά μας. Ο Δρ. Gabor Mate, ένας Ούγγρο-Καναδός γιατρός, συγγραφέας και ειδικός στους εθισμούς, μεταξύ άλλων, το υποστηρίζει ένθερμα. Σε μια πρόσφατη παρουσίασή του στο Λονδίνο, μίλησε για το πώς το παιδικό τραύμα – μεγάλο ή μικρό – χρωματίζει τον τρόπο που ενεργούμε και εκφραζόμαστε ως ενήλικες και εστίασε στην άμεση σχέση που υπάρχει μεταξύ του τρόπου ζωής μας και της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
Είναι αλήθεια ότι η ζωή μας σήμερα είναι πιο πυρετώδης και αγχωτική από ποτέ. Τρέχουμε σε τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις που δύσκολα έχουμε το χρόνο να φροντίσουμε τον εαυτό μας πόσο μάλλον τις εσωτερικές μας ανάγκες. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, έχει γίνει πολύς λόγος για το πώς η ψυχική ανθεκτικότητα μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος. Ακολουθούν εννέα αποτελεσματικοί και εύκολοι τρόποι για να καλλιεργήσεις την ψυχική σου ευεξία και να ζήσεις μια λιγότερο αγχωτική ζωή:
- Δημιούργησε μια πρωινή ρουτίνα ενδυνάμωσης – «Κάθε μέρα είναι δώρο». Όταν ξυπνάς το πρωί, αντί να πηδάς από το κρεβάτι και να τρέχεις, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να σκεφτείς αυτή τη νέα μέρα σαν δώρο στον εαυτό σου. Είσαι εδώ, ζωντανός/ή σε αυτόν τον πλανήτη για μια ακόμη μέρα. Εκμεταλλεύσου αυτήν τη μέρα για να κάνεις σπουδαία πράγματα.
- Πίνε αρκετό νερό. Το νερό κρατά το σώμα σου ενυδατωμένο και ζωντανό. Εάν δεν σου έρχεται φυσικά αυτή η συνήθεια, απλώς προγραμμάτισέ την. Ένα μικρό κόλπο: βοηθάει πολύ να έχεις ένα μπουκάλι δίπλα σου ακριβώς πάνω στο γραφείο σου.
- Κάνε διαλείμματα από την τεχνολογία. Κάνε μικρά διαλείμματα από την οθόνη του κινητού, του υπολογιστή ή του tablet σου. Συχνά έχω πέσει στην παγίδα να χαζεύω αλόγιστα, ειδικά όταν είμαι κουρασμένη. Αυτό που κάνω τώρα – και σίγουρα μπορείς να το κάνεις κι εσύ – είναι να σχεδιάζω αυτά τα διαλείμματα και να τα βάζω στο ημερολόγιό μου, όπως ακριβώς θα έκανα για οποιαδήποτε άλλη συνάντηση.
- Κάνε μικρά, τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σου κάθε 40 ή 60 λεπτά. Σήκω από την καρέκλα σου και τεντώσου. Μπορείς ακόμη και να περπατήσεις για 5 λεπτά είτε είναι από δωμάτιο σε δωμάτιο είτε βγαίνοντας έξω από το κτίριο αν είναι δυνατόν.
- Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης – πρωί ή βράδυ. Γράψε τουλάχιστον 5 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων είτε είναι το γεγονός ότι έχεις ζεστό νερό ή ότι έχεις καλούς φίλους ή ότι είσαι υγιείς. Η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης σε βοηθά να παραμείνεις συγκεντρωμένος/η στα καλά πράγματα στη ζωή σου.
- Διαλογίσου για 10-15 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο διαλογισμός σε βοηθά να αδειάσεις το μυαλό σου και να συγκεντρωθείς καλύτερα. Είτε είναι καθοδηγούμενος είτε όχι, βρες ένα ήσυχο σημείο και προσέφερε στον εαυτό σου αυτόν τον χρόνο σαν δώρο.
- Γιόρτασε τις νίκες σου, μεγάλες ή μικρές, κάθε μέρα. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στις μικρές καθώς συνήθως δεν τις προσέχουμε και τις θεωρούμε δεδομένες.
- Φρόντισε τις σχέσεις σου. Οι υγιείς σχέσεις προσφέρουν ποιότητα στη ζωή μας. Δημιούργησε ισχυρές θετικές σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους για να λάβεις αλλά και να δώσεις υποστήριξη. Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος για να συνδεθείς όταν για παράδειγμα μετακομίζεις σε μια νέα περιοχή.
- Μίλησε με έναν θεραπευτή – μία θεραπεύτρια, έναν/μία προπονητή ζωής ή ένα άτομο που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Θα νιώσεις ανακούφιση και ταυτόχρονα δύναμη μιλώντας με κάποιον/α που είναι εκεί μόνο για να σε ακούσει και να σε καταλάβει χωρίς καμία κριτική.
Με τον χρόνο και την εξάσκηση μπορείς να χτίσεις την ψυχική ανθεκτικότητά σου, να μάθεις να παραμένεις ήρεμος/η όταν αντιμετωπίζεις πίεση και να ζεις μια πιο χαρούμενη και ισορροπημένη ζωή. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνεις ένα θετικό παράδειγμα για τα παιδιά σου, αν έχεις, αλλά και τα παιδιά των φίλων σου που θα σε ευχαριστούν γι’ αυτό το δώρο.